Stichting Struikelstenen Rheden

In Dieren zijn op 30 september 2022 struikelstenen gelegd. De stenen zijn gelegd ter nagedachtenis van Joodse vervolgden en slachtoffers van de Nazi’s in Dieren.

De werkgroep van de stichting deed onderzoek naar de achtergronden van de volgende 7 inwoners van Dieren:
Jacob Levie, die aan de Spoorstraat 9 woonde. En Lea Levie-Elte en Louis Levie, woonden aan Zutphensestraatweg 10.
Rebekka Baaren-van Bolle, Abraham van Baaren en hun zoon Jacob, woonden aan de Molenweg 12a.
Felix Bachrach, hij woonde aan het Stationsplein 16.

Met medewerking van de gemeente zijn de stenen in het trottoir gelegd, bij de woning die hun thuis was. De onthulling vond plaats met een ingetogen ceremonie bij de steen, waarbij gesproken werd over wie zij waren. Van alle personen die herdacht werden waren verwanten en betrokkenen bij de onthulling aanwezig. Bewoners van de huidige huizen hebben de gedenkstenen verwelkomd. De ontvangst en ceremonie konden plaatsvinden in de zijvleugel van De Dierense Sjoel.

Het zingen van het indrukwekkende Asma Asmaton, een lied in het Grieks gecomponeerd door Mikis Theodorakis, werd verzorgd door Klaas Pieter Plantinga, op accordeon begeleid door Lenie Adolfsen-Overeem. Meer dan zestig mensen uit het hele land en enkelen uit Israël waren aanwezig.

“Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is.”