Stichting Struikelstenen Rheden

Op 17 april 2024 zijn in Velp op vier plaatsen in totaal zes struikelstenen gelegd. Hier hebben mensen gewoond die omdat ze Joods waren zijn vermoord door het naziregime. Berend Levie en zijn vrouw Keetje Levie-Suis woonden aan de Overhagenseweg 57.

Leo Hillel van Hertzfeld woonde aan de Egmondstraat 4. Erich Felsenthal en zijn vrouw Antonie Felsenthal-Francken woonden aan de Arnhemsestraatweg 10 voordat zij weggevoerd werden. Mevrouw Elise Drukker, die in de jaren daarvoor onderwijzeres was, woonde aan de Hoofdstraat 12.

Leo Hillel van Hertzfeld

Voorafgaand aan het onthullen van de struikelstenen kwamen verwanten en betrokkenen bijeen in de aula van Nieuw Schoonoord in Velp. Burgemeester Carol van Eert sprak over het belang lessen te leren uit de geschiedenis. Hij sprak allen aan, en in het bijzonder de kinderen van de leerlingenraad van de Fredericusschool, die over de tweede wereldoorlog een project hebben gehad. Leerlingen hebben bij het onthullen van de struikelstenen zelf geschreven gedichten voorgelezen.

Opperrabijn B. Jacobs sprak over toen, maar vooral over de bedreigingen waar Joodse mensen op dit moment in Nederland mee geconfronteerd worden. Bedreigingen uit allerlei hoeken en door mensen met allerlei geloven en levensovertuigingen. Politie adviseert hem niet meer met openbaar vervoer te reizen.

Marijke Laurense, professioneel zangeres woonachtig in Velp zong liederen met instrumentale begeleiding van Pleun Kievits en Raoul Clarijs.

Honderden mensen hebben in de actie “Ik buurt mee!” het leggen van struikelstenen gesteund. Daarnaast heeft de stichting Struikelstenen gemeente Rheden verscheidene donaties ontvangen.