Stichting Struikelstenen Rheden

DIEREN – Zes leerlingen van praktijkschool Het Rhedens De Tender hebben struikelstenen schoongemaakt aan de Zilverakkerweg in Dieren. De struikelstenen zijn geplaatst door Stichting Struikelstenen gemeente Rheden, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het naziregime.

De struikelstenen markeren de huizen waar de slachtoffers voor het laatst vrijwillig woonden. Hiermee blijven de herinneringen aan deze mensen levend en zichtbaar in het straatbeeld. Op iedere struikelsteen staat de naam van de Joodse inwoner, het geboortejaar, de datum van overlijden en de plaats waar dat gebeurde.

Stichting Struikelstenen gemeente Rheden vraagt regelmatig scholen om jaarlijks de struikelstenen schoon te maken. Zo ook Het Rhedens De Tender. Na een gastles van de stichting over de betekenis van struikelstenen, boden de leerlingen aan te helpen met het onderhoud. Zij stemden hier volmondig mee in.

Onder begeleiding van een docent hebben de leerlingen de struikelstenen gepoetst. Met een speciaal poetsmiddel en een theedoek lieten zij de stenen weer glimmen, zodat ze goed opvallen tussen de straatklinkers. Het Rhedens De Tender zal voortaan jaarlijks betrokken zijn bij het onderhoud van de struikelstenen.