Stichting Struikelstenen Rheden

Vanaf woensdag 26 juni 2024 zijn de verhalen achter 15.500 Stolpersteine in meer dan 300 plaatsen in Nederland en België in een app terug te vinden. De informatie over de gedenkstenen en de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog voor wie ze zijn gelegd, is in een database verzameld. Via een plattegrond kunnen gebruikers lezen over verjaardagen, familieleden, deportatie en overlevenden.

Zes ICT-studenten van de Fontys Hogeschool zorgden samen met Stichting 18 September dat de verhalen uit archieven, musea en bibliotheken in de app kwamen. Gebruikers kunnen zelf informatie en foto’s toevoegen, zodat “de database blijft groeien en de herdenkingsplaats levendig blijft”, is het idee van de Stichting 18 September.

De app is beschikbaar in het Nederlands, Frans en Engels en kan worden gedownload in de Apple Store en de Google Play Store.